library
Головна » Бібліотека » Новини » 120 років від дня народження мовознавця Чередниченка Івана Григоровича

120 років від дня народження мовознавця Чередниченка Івана Григоровича

20.09.2018

20 вересня — 120 років від дня народження мовознавця Чередниченка Івана Григоровича.

Він українець за національністю, хоч народився 8 березня 1898 року в станиці Калузькій на Кубані, там же й навчається, вступає до аспірантури, захищає кандидатську дисертацію в 1940 році, працює деканом факультету мови і літератури одного з учительських інститутів.

Але у вересні 1944 р. І.Г.Чередниченко все таки переїжджає в Україну. Мовознавець отримує посаду завідувача кафедри російської мови Полтавського педагогічного інституту. Згодом він - завідувач кафедри української мови Ужгородського університетую. Потім мігрує до Львова, де очолює кафедру української мови Львівського університету. З 1950 по 1952 роки – завідує кафедрою української мови Ніжинського педінституту. З часом переїздить у м. Глухів (Сумська область), де також має керівну посаду на кафедрі української мови та працює на посаді директора з навчальної та наукової роботи.

У 1959 році в світ виходить праця І.Г. Чередниченка "Складнопідрядні речення в сучасній українській мові" (навчальний посібник для студентів філологічного факультету Чернівецького університету), яка за своєю новизною у трактуванні сенсу складнопідрядних речень та оригінальним і глибоким принципом їх класифікування не втратила своєї цінності і до сьогодні.