library
Головна » Бібліотека » Новини » 11 квітня, відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня, відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

11.04.2018

Сьогодні, 11 квітня, відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цю дату було започатковано на честь інтернаціонального повстання у концтаборі Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року, і було підтримане союзними військами, відзначається з ініціативи Організації Об’єднаних Націй

На території Німеччини та окупованих нею країн діяло близько 14 тисяч концентраційних таборів, через які під час Другої світової війни пройшло близько 18 мільйонів людей, з яких 5 мільйонів були громадянами Радянського Союзу. Для людей, які пережили усі жахіття фашистських катівень, пам’ять про це залишиться назавжди, а їхні біографії – це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Перший концентраційний табір у Німеччині був створений поблизу міста Дахау в березні 1933 року. У наступні роки на окупованих гітлерівською Німеччиною територіях було створено величезну мережу концтаборів, які були перетворені на місця організованого систематичного знищення мільйонів людей.

Крім Бухенвальда і Дахау існували й інші концтабори: Освенцім, Майданек, Заксенхаузен, Треблінка та ін. У них утримувались, переважно, вороги фашистського режиму, а також люди, яких переслідували за расовими, релігійними, соціальними та іншими ознаками.

До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів у Науковій бібліотеці Національного університету “Острозька академія” відкрито тематичну виставку книг.