library
Головна » Бібліотека » Новини » 99 років від дня проголошення Західноукраїнської Народної Республіки

99 років від дня проголошення Західноукраїнської Народної Республіки

01.11.2017

1 листопада — 99 років від дня проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, української держави, утвореної 1918 року на західноукраїнських землях, що перебували у складі Австро-Угорщини. 9 листопада УНРада створила тимчасовий орган виконавчої влади — Державний секретаріат Західноукраїнської Народної Республіки, далі було затверджено конституційні засади нової держави - “Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії”, згідно з  яким вона й одержала свою назву.

У той же час Польща не бажала втратити Галичину і розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у вигнанні в Кам'янці-Подільському. Важливим досягненням у діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР (Наддніпрянська Україна) в єдину соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.

У таких складних обставах ЗУНР постала як демократична держава, політичний устрій якої — добра модель тогочасної європейської правової держави. ЗУНР стала прикладом можливого українського державного правопорядку, що ґрунтувався на розумному гуманізмі і поступовому затвердженні демократичних засад у суспільстві. На території ЗУНР за весь час існування не було жодного випадку виступів проти цивільного польського населення, єврейських погромів. Приклад ЗУНР наочно продемонстрував переваги австрійської правової школи над російським правовим нігілізмом.

Запрошуємо усіх охочих відвідати тематичну книжкову виставку у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.