library
Головна » Бібліотека » Новини » 8 липня — 110 років з дня народження Олега Ольжича.

8 липня — 110 років з дня народження Олега Ольжича.

17.07.2017

8 липня — 110 років з дня народження Олега Ольжича.

Запрошуємо відвідати виставку книг до 110-річчя від дня народження письменника у відділі абонементу Наукової бібліотеки.

Поет, який обрав солдатську долю: 110 річниця з дня народження Олега Ольжича (Олег Олександрович Кандиба (1907–1944), українського письменника, археолога, науковця, політичного діяча. Покинувши свою затишну роботу й книгозбірню за кордоном, він повернувся до України, яку залишив ще в дитячі роки. Повернуся, щоб стати воїном. Вибравши собі "княжий" псевдонім, Олег Ольжич намагався чи не найбільше наголосити на тривалості і особливому нероздільному зв'язку із надовго покинутим Києвом.

Ще з юнацьких років Олег Кандиба був членом і активістом ОУН. Очолював ініційовану Євгеном Коновальцем Культурну Референтуру Проводу Українських Націоналістів, займався культурною політикою, пропагандистською і просвітницькою діяльністю. Видання книг, концерти, відзначення пам'ятних дат, навчальні проекти, естрадні програми… все те, без чого ніколи не виграти визвольну війну.

Письменник вніс помітний вплив на літературу української діаспори. Про Олега Ольжича знято повнометражний двосерійний художньо-документальний фільм-трилогію за сценарієм Леоніда Череватенка, режисер Аркадій Микульський “Я камінь з Божої пращі…”, що об’єднує стрічки: «Ольжич» (1996), «Доба жорстока, як вовчиця», «Незнаний воїн» (2000). Фільм удостоєний Національної шевченківської премії 2002-го року. Ольжич гартував характер української людини, бо хотів, щоб залізний характер мала українська нація.