library
Головна » Бібліотека » Новини » 8 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день письменності.

8 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день письменності.

05.09.2017

Ви вважаєте, що є грамотною людиною?  Вміти  читати -  це лише мала частина вміння бути нею, але можливість використати прочитане, знайти користь для себе і не тільки, для близьких і сім’ї - це головна ознака грамотності, хоча і не завжди вирішальна.

Щорічний Міжнародний день грамотності (англ. International Literacy Day) відзначається за ініціативою ЮНЕСКО з 1966 року. Згідно з їх даними , більше 860 мільйонів дорослих у світі (майже одна шоста від загальної кількості) досі залишаються неграмотними, дві третини неписьменних – дівчата і жінки. Понад 100 мільйонів дітей не ходять до школи, приблизно у 122 млн. підлітків повністю відсутні навички письма і читання. Більшість з них живуть в Південній і Східній Азії, а також у Африці. Близько 9 мільйонів європейців не вміють ні читати, ні писати.

 Сьогодні існує чимало програм розповсюдження письменності, які націлені на групи людей з особливими потребами уваги і не мають можливості здобувати якісну освіту. Також безліч дітей, молодих людей і дорослих не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати грамотними в умовах сьогоднішнього світу, що стає все більш складним.

Грамотність - свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Однак грамотність для всіх - дітей, молоді та дорослих - ще не до кінця досягнута мета.