library
Головна » Бібліотека » Новини » 345 років від дня народження Пилипа Орлика

345 років від дня народження Пилипа Орлика

10.10.2017

11 жовтня — 345 років від дня народження Пилипа Орлика — український політичний, державний та військовий діяч,  гетьмана Війська Запорозького та Правобережної України.

Народився в с. Косута в шляхетській родині чесько-литовсько-польського походження. Навчався в єзуїтській Віленській академії, 1694 закінчив Київський колегіум. З 1700 по 1706 перебував на посаді старшого військового канцеляриста, а згодом — управляючого справами Генеральної військової канцелярії. З 1707 став генеральним писарем в уряді І.Мазепи.

Пилип Орлик підтримував Мазепу в його намаганні створити спілку за участю Польщі та Швеції для унезалежнення України від влади російського царя Петра І. Після поразки шведсько-українських військ у Полтавській битві 1709 і смерті І.Мазепи Орлик був обраний на козацькій раді гетьманом Війська Запорозького. Тоді ж між ним і козацькою старшиною було укладено угоду під назвою “Пакти і Конституції законів, вольностей Війська Запорозького” 1710 року.

З 1714 року гетьман перебуває в політичній еміграції, шукаючи підтримки у Австрії, Англії, Данії, Польщі, Прусії, Франції з метою відновлення своєї влади над Українською козацькою державою.

Ця людина була добре освіченою, він знав кілька мов, є автором багатьох поезій і книг, відомий як автор політичних маніфестів та “Щоденника подорожнього”

 

Запрошуємо усіх охочих відвідати книжкову виставку до дня народження українського діяча у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.