library
Головна » Бібліотека » Новини » 20 листопада — 100 років проголошення УНР

20 листопада — 100 років проголошення УНР

20.11.2017

Коли Тимчасовий уряд припинив своє існування, а влада в Києві та в інших містах та регіонах перейшла до УЦР, остання заявила про свою готовність узяти на себе відповідальність за долю українського народу.

20 листопада 1917 р. УЦР прийняла Третій універсал, проголосивши утворення Української Народної Республіки як автономії в складі Російської республіки і визначено її межі, котрі охоплювали більшість етнічних українських земель.

Третій універсал оголосив широку програму соціально-економічних перетворень, зокрема: гарантувалися демократичні свободи (свобода слова, віросповідання, політичної діяльності, право на національно-персональну автономію національним меншинам тощо, навіть скасовувалася смертна кара), скасовано велику приватну власність на землю, встановлення 8-годинного робочого дня. Було заявлено про курс на мирні переговори з Антантою та Центральним союзом. На підставі Третього універсалу видавалися перші закони УНР, якими поступово замінювали закони Російської імперії, було призначено нову адміністрацію в усі міста й повіти УНР. Проголошення Третього універсалу сприяло позитивним змінам у ставленні до України з боку Заходу — держави Антанти пішли на певні контакти з УНР.

Запрошуємо відвідати тематичну книжкову виставку у відділі читальних залів Наукової бібліотеки.