library
Головна » Бібліотека » Новини » 14 жовтня — День українського козацтва

14 жовтня — День українського козацтва

17.10.2017

   Виникнення козацтва на українських землях в 15 столітті цілком закономірно, оскільки в ту добу південні українські землі становили собою складову “кордону”, що розділяв світи осілого землеробського і степових кочівників. Воно настільки розвинулося, що стало потужним соціальним станом, який почав грати помітну роль у історії.

Відомо, що свято Покрови було на Січі найвеличнішим. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і захисницею, і вірили в її силу. Саме 14 жовтня (за старим календарем 1 жовтня) відбувалась Велика Рада, чи як її ще називали Козацька Рада. В цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік. В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Саме цей феномен сприяв виробленню такого способу життя українського етносу, який допоміг йому вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього.

Також, згідно з наказом Президента України Петра Порошенка, цей день є державним святом – Днем захисника України, яке відзначається щорічно 14 жовтня у день святої Покрови Пречистої Богородиці одночасно з Днем Українського козацтва. Це свято встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

Запрошуємо усіх охочих відвідати тематичну книжкову виставку у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.