library
Головна » Бібліотека » Новини » 14 грудня — день вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня — день вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

14.12.2017

Цю дату визначив Президент України своїм указом у 2006 році.

Багато хто може сумніватися в тому, чому потрібне це свято і чому 14 грудня вшановують учасників ліквідації. Річ у тім, що 30 листопада 1986 року було завершено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня газета "Правда" повідомила, що Державна комісія передала в експлуатацію набір оборонного обладнання.

З 1986 року ліквідатори збираються, щоб відзначити свою перемогу. У 1994 році чорнобильські громадські організації в Україні написали головам держави, які запропонували встановити календарний день. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але самі ліквідатори все ж таки почали відзначати цю дату. Святкування було офіційно дозволено, але не було визнання дня на державному рівні.

Оприлюднення статусу «Дня ліквідатора» ще раз нагадує людям про проблеми ліквідаторів Чорнобиля, одна з найважливіших - надзвичайно низький рівень пенсій, недостатній для проживання, також проблема статусу ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Лише перші 5 тисяч тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії, офіційно стали називати ліквідаторами.

Запрошуємо усіх відвідати виставку книг, що відкрилась у читальному залі Наукової бібліотеки Національного університету “Острозька академія” з нагоди вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.