library
Головна » Бібліотека » Новини » 13 грудня — 140 років від дня народження Миколи Леонтовича, композитора, хорового диригента, музично-громадського діяча, педагога, фольклориста

13 грудня — 140 років від дня народження Миколи Леонтовича, композитора, хорового диригента, музично-громадського діяча, педагога, фольклориста

12.12.2017

Автор широковідомих обробок українських народних пісень для хору “Щедрик”, “Дударик”, “Козака несуть”.

Надзвичайний успіх “Щедрика” в Різдвяних концертах Студентського хору О.Кошиця зробив його знаменитим. Тут Леонтович досягнув максимальної ритмічної організації. Особливо популярним був і залишається цей твір, в ньому органічно поєднані прийоми народного багатоголосся з досягненнями класичної поліфонії й кожен голос відіграє цілком самостійну виражальну роль, відтворюючи найтонші зміни настрою в пісні, подаючи кожен художній образ у граничному завершенні.

Творець неперевершених зразків української пісенності М. Леонтович увійшов до світової культури як автор «Щедрика», який звучить нині на різних континентах. Вдячні нащадки вивчають і публікують його спадщину, відкрили на Поділлі в селі Марківка музей, називають вулиці його іменем, з 1989 року започатковують Всеу- країнський хоровий конкурс імені Миколи Леонтовича. Творча спадщина Миколи Дмитровича Леонтовича є однією з висот українського духу. Вона повинна послужити благородній справі – вихованню свідомого українця, здатного творити Незалежну Українську Державу, про побудову якої мріяв протягом усього свого короткого, але багатого на події творчого життя наш славетний композитор.

Запрошуємо усіх відвідати тематичну виставку книг, присвячену цій темі, яка проходить у читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету “Острозька академія”.