library
Головна » Бібліотека » Новини » 125 років від дня народження Марини Цвєтаєвої

125 років від дня народження Марини Цвєтаєвої

08.10.2017

8 жовтня — 125 років від дня народження Марини Цвєтаєвої, російської поетеси, прозаїка, перекладача.

Народилася Марина у сім'ї професора філології в Москві. Не сприйнявши Великої Жовтневої соціалістичної революції, 1922 року виїхала за кордон. Поступово відмежувалась від емігрантських кіл.

Перша збірка віршів - “Вечірній альбом”. Основна тема творів поетеси періоду еміграції — кохання, мистецтво, історичне минуле Росії, у деяких віршах з'являються сатиричні мотиви. Окремі твори — роздуми про життя в Радянському Союзі.

Марина Цвєтаєва залишила значний творчий спадок: книги ліричних віршів, 17 поем, 8 віршованих драм, автобіографічну, мемуарну та історико-літературну прозу — в тому числі й есе і філософсько-критичні етюди. Поезії авторки властиві яскрава образність, багатство мови, незвичайна експресія, напружений ритм. Вона є також перекладачкою творів словянських поетів, зокрема І, Франка, Лесі Українки.

Творчості Цвєтаєвої притаманні романтичний максималізм, мотиви самотності, трагічна приреченість кохання, несприйняття і капіталістичної, і сірої радянської повсякденності, конфлікт побуту і буття, неприємної щоденності та духовного життя, інтонаційно-ритмічна експресивність, парадоксальна метафоричність.
Запрошуємо усіх охочих відвідати книжкову виставку до дня народження поетеси у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.