library
Головна » Бібліотека » Новини » 110 років від дня народження Івана Багряного

110 років від дня народження Івана Багряного

02.10.2017

2 жовтня — 110 років від дня народження Івана Багряного (Лозов'яга) — поета, прозаїка, публіциста, політичного діяча, лауреата Державної премії ім.Т.Г. Шевченка.

У житті та творчості Івана Багряного тісно переплелися політика і література. Його погляди відлунювалися в художньому доробку, а поетична і прозова спадщина певною мірою ілюструє світоглядні переконання письменника. Життя поета справді пройшло по лінії найбільшого опору, він постійно і послідовно говорив правду про тоталітарну систему, її фальш, цинізм, приниження людської гідності.

Поезія автора не завжди художньо досконала, інколи у ній надмірно патетики, але вона наскрізь патріотична, емоційно насичена, з чітко вираженою позицією щодо найпекучіших проблем часу.

Найбільшу цінність у творчому спадку І. Багряного становлять такі твори — повість “Маруся Богуславка”, повість “Огненне коло”, роман “Тигролови”, віршований памфлет “Антон Біда — герой труда”. Це далеко не повний перелік того, що встиг написати прозаїк в умовах повсякчасних поневірянь, блукань, лікарень. Особливо часто хворів по війні, переніс кілька операцій. Самотньо помер у санаторії Блазієн у Швальцвальді (Німеччина) у віці 56 років.

Запрошуємо відвідати книжкову виставку, присвячену 110 річниці  від дня народження Івана Багряного у відділі читальних залів Наукової бібліотеки.