library
Головна » Бібліотека » Новини » Міжнародний день пам’яті євреїв – жертв фашизму

Міжнародний день пам’яті євреїв – жертв фашизму

07.04.2016

Під час Другої світової війни німецькі нацисти та їх союзники вбили близько шести мільйонів євреїв. Цю методичну, бюрократичну, організовану на державному рівні операцію з переслідування і винищення називають Голокостом. Слово “голокост” – грецького походження, воно означає “жертва”. Нацисти, які прийшли до влади в Німеччині в січні 1933 і стверджували, що німці – “вища раса”, вважали євреїв “нижчою” расою, що становить загрозу для так званого німецького расового суспільства. До 1945 року нацистами було знищено майже дві третини євреїв, котрі жили в Європі, в рамках програми “Остаточне вирішення єврейського питання” – плану знищення європейського єврейства.

Утім, за свідченням Ярослава Грицака, історія Голокосту дуже детально задокументована: “Після війни тільки США реквізували з німецьких архівів стільки документів про Голокост, що якби їх викласти в одну лінію, то вона простяглася б на кілька десятків тисяч метрів. Якщо додати до цього інші архівні збірки, спогади жертв і свідків, документи судових розслідувань, кіно-фото-матеріали, то сміливо можна стверджувати, що жодна інша подія у світовій історії так добре не задокументована, як історія винищення євреїв. До того ж вона і найкраще досліджена: 20 років тому кількість наукових монографій про Голокост склало 200 тисяч, а про один тільки концтабір Освенцим видано більше 100 тисяч робіт”.

Відтак, для глибшого ознайомлення із питаннями, що стосуються Голокосту, запрошуємо відвідати виставку книг, яка проходить у відділі абонементу Наукової бібліотеки.

“Метою Голокосту був геноцид в чистому вигляді – винищення народу. І не просто винищення, але винищення сплановане. Голокост був єдиною в історії людства абсолютно ірраціональною війною – вбивством для вбивства”.

Берл Лазар

“Голокост був жахливим і непростимим злочином проти єврейського народу, злочином проти людяності, що не може бути прийнятим людством”.

Махмуд Аббас

“Пам’ять про Голокост необхідна, щоб наші діти ніколи не були жертвами, катами або байдужими спостерігачами”.

Ієгуда Бауер

“Є тільки одна річ на світі, яка може бути гірше Освенцима – те, що світ забуде, що було таке місце”.

Генрі Аппель, в’язень Освенцима

“Я вже зовсім старий, і скоро мене, як і всіх, Господь забере. А там 6 000 000 запитають, чим ти займався. Один скаже, що будинки зводив, другий – дітей учив... А я скажу тим євреям, які загинули, були вбиті, розстріляні, задушені газом, – я скажу їм: “Я думав про вас”.

Симон Візенталь