library
Головна » Бібліотека » Новини » Виставка книг до Дня захисту прав людини

Виставка книг до Дня захисту прав людини

10.12.2015

10 грудня 1948 року, тобто 67 років тому, Генеральна Асамблея ООН прийняла перший міжнародно-правовий документ, що проголосив основні права і свободи людини, – Загальну декларацію прав людини. Вона стала основою світового правопорядку у цій галузі. Запровадження єдиної міжнародної системи захисту прав людини стало одним із найважливіших завдань створеної після завершення Другої світової війни Організації Об’єднаних Націй. Декларація визнається універсальним і ефективним механізмом та інструментом захисту прав людини в світовому масштабі. На сьогодні її текст перекладено на 360 мов, а на базі цього документу розроблено понад 80 міжнародних договорів.

Та відтоді, як було прийнято Декларацію, світ не став ані гуманнішим, ані безпечнішим. Як і раніше, масові порушення прав людини в різних куточках земної кулі набувають дедалі жорсткіших форм. Знецінюється саме людське життя. Ці загрози людству майже не наблизили нас до мрії, що була проголошена у 1948 році. Досі для мільярдів мешканців нашої планети фундаментальні права і свободи людини залишаються ілюзією.

Наукова бібліотека НаУОА запрошує відвідати тематичну виставку книг, що проходить у відділі абонементу. На виставці представлено видання, що стосуються основ демократії, конституційно-правових механізмів забезпечення прав та свобод людини і громадянина в Україні, а також праці, де висвітлюються принципи дотримання прав людини у світовій практиці.