library
Головна » Бібліотека » Новини » До 50-літнього ювілею “Тіней забутих предків”

До 50-літнього ювілею “Тіней забутих предків”

10.09.2015

Це один з найдивовижніших і найвитонченіших фільмів, які траплялося нам бачити протягом останніх років. Поетична повість на межі реальності і казки, дійсності і уяви, достовірності і фантазії…
Редакція польського журналу “Екран”

12 вересня відзначатимемо День українського кіно. Цьогоріч також на вересневі дні припадає золотий ювілей прем’єри легендарної стрічки “Тіні забутих предків” режисера Сергія Параджанова, що відбувся у київському кінопалаці “Україна” 1965 року. Цікаво, що показ “Вогненних коней” (під такою назвою фільм представили на Заході) за кордоном пройшов роком раніше. Наступного дня Саркіс Говсепі Параджанян прокинувся відомим на увесь світ, посівши почесне місце поряд із найвидатнішими метрами кіно. Своє визнання режисеру засвідчили Акіро Куросава, Федеріко Фелліні, Мікеланджело Антоніоні; Анджей Вайда став перед Параджановим на коліна і поцілував йому руку, дякуючи за кіношедевр. Над створенням картини працювали найкращі у своїй царині − оператор Юрій Іллєнко, актори Іван Миколайчук, Лариса Кадочникова, Іван Чендей, Мирослав Скорик, Михайло Раковський, Георгій Якутович та ін. Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях, 24 гран-прі у 21 країні.

Наукова бібліотека запрошує відвідати тематичну виставку книг, присвячену ювілею культового фільму, що проходить у відділі абонементу. Для тих, хто хоче дізнатися про деякі маловідомі матеріали, що стосуються особистого життя, творчості й повсякдення Сергія Параджанова, бібліотека рекомендує книгу “Невідомий маестро”.