library
Головна » Бібліотека » Новини » Міжнародний день письменності

Міжнародний день письменності

07.09.2015

“Майбутнє, до якого ми прагнемо, починається з абетки”
Ірина Бокова, Генеральний директор ЮНЕСКО

8 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день письменності (International Literacy Day). Щороку ООН присвячує святкування певній проблематиці: “Грамотність забезпечує сталий розвиток” (2006), “Значення грамотності для жінок” (2010) і т. ін. Гасло дня грамотності 2015 року – “Письменність і стійке суспільство”: вивчення ключових зв’язків і взаємодії між грамотністю та майбутніми Цілями стійкого розвитку, що будуть прийняті у ході 70-тої сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні цього року.

Згідно даних ЮНЕСКО, більше 860 мільйонів дорослих у світі (майже одна шоста від загалу землян) досі залишаються неграмотними, дві третини неписьменних – дівчата і жінки. Понад 100 мільйонів дітей не ходять до школи, приблизно у 122 млн. підлітків повністю відсутні навички письма і читання. Більшість з них живуть в Південній і Східній Азії, а також у Африці. Близько 9 мільйонів європейців не вміють ні читати, ні писати.

Мета Міжнародного дня письменності – відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Відтак, запрошуємо усіх охочих відвідати тематичну виставку, що проходить у секторі абонементу Наукової бібліотеки.