library
Головна » Бібліотека » Новини » Чорнобиль: 29 років потому

Чорнобиль: 29 років потому

26.04.2015

Чорнобильська трагедія — це жорстоке і, мабуть, останнє попередження людству про те, що час розкидати каміння вже минув і настав час каміння громадити. Л. Кучма.

У світі є небагато слів, які кожен розуміє без перекладу і пояснення. Одне із таких – Чорнобиль. Аварія на ЧАЕС відбулася 26 квітня 1986 р. о 01:23 за київським часом. У результаті вибухів і пожежі на 4-му енергоблоці із 26 квітня до 10 травня 1986 р. зі зруйнованого реактора було викинуто ядерного палива і продуктів розпаду активністю 50 млн. Кі, що відповідає 500 – 600 Хіросімам. Близько 150 тис. українців одержали підвищені дози опромінення. Із 400 тис. осіб, що брали участь у ліквідації наслідків аварії, 31 людина загинула від гострої променевої хвороби практично відразу, понад 10 тис. померли від опромінення, 30 тис. стали інвалідами. У результаті Чорнобильської катастрофи знищено 3,3 млн. га лісів, із обробітку вилучено 5 млн. га орних земель, переселено 142 тис. осіб. Радіонукліди потрапили у відкриті водойми і ріки Прип’ять, Уж, Тетерів, Ірпінь, Дніпро тощо, що донині призводить до захворювання органів дихання, травлення, кровообігу, ендокринної системи українців. Радіоактивна хмара після вибуху пройшла через Білорусь, Росію, більшість країн Європи, Японію, Філіппіни, Канаду.

26 квітня світова громадськість вшановує пам’ять постраждалих під час трагедії: пожежників, рятувальників, персоналу станції, військових, будівельників, медиків, людей, долі яких скалічив атом. У читальній залі Наукової бібліотеки до річниці аварії на ЧАЕС організовано виставку книг «Чорнобиль: 29 років потому», де представлено матеріали з радіаційної екології, природознавства, фотоальбоми та видання, присвячені найстрашнішій ядерній катастрофі в історії людства.