library
Головна » Бібліотека » Новини » 201-а річниця від дня народження Шевченка

201-а річниця від дня народження Шевченка

09.03.2015

У Науковій бібліотеці розгорнута книжкова виставка, присвячена 201-й річниці від дня народження геніального українського поета, художника та громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка. На виставці представлені фотокопії документів, які пов’язані з життям та творчістю поета, багатотомне зібрання творів Шевченка, а також видання у яких розкривається життєвий та творчий шлях Великого Кобзаря. Виставка проходить у відділі абонементу.

Народився Тарас Шевченко в селі Моринці в родині простих хліборобів. Після народження Тараса, його сім’я переїхала в село Кирилівка, де він і провів своє дитинство. У 8 років Шевченко почав вчитись грамоті у дяка Павла Рубана (Совгиря), де у нього проявився неабиякий талант до малювання. Згодом він продовжить своє навчання у Петербурзькій художній академії. Був надзвичайним портретистом та опанував мистецтво гравюри. Окрім таланту художника, Тарас мав ще й неабиякий талант поета. Більше того, у пам’яті народу Шевченко залишився саме як поет, свідченням чого є те, що у другій половині XIX на початку XX ст. чи не єдиною книжкою у більшості сільських хат України була збірка його поезій «Кобзар», вірші з якого вчили напам’ять, і саме завдяки йому вчилися читати.

Творча спадщина Шевченка надзвичайно різноманітна. Він був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем, а революційна складова його творчості стала чи не найголовнішим чинником формування національно-політичної свідомості українського народу.