library
Головна » Бібліотека » Новини » 110 років від дня народження Уласа Самчука

110 років від дня народження Уласа Самчука

20.02.2015

Сьогодні, 20 лютого, виповнюється 110 років з дня народження видатного українського письменника, журналіста, публіциста та громадського діяча, творця великої української літератури Уласа Самчука.

Народився майбутній письменник 20 лютого 1905 р. в селі Дермань, що на Рівненщині у сім’ї заможних селян. У восьмирічному віці Улас разом з родиною переїздить до села Тилявка Кременецького повіту. Та не зважаючи на це він не втрачає зв’язку з Дерманем, адже в 1917–1920 рр. навчається в чотири класовій вище початковій школі, яка діяла при Дерманській Святофеодорівській учительській семінарії. У 1921–1925 рр. він продовжує навчання у Кременецькій гімназії, яку йому так і не судилось закінчити.

Починаючи з 1925 р. Улас Самчук робить перші кроки на літературній ниві друкуючи свої оповідання в журналі «Духовна Бесіда» у Варшаві, а згодом у Львівському «Літературно-науковому віснику» – перші новели до якого він надсилав з Німеччини, де перебував після втечі з польського війська. З 1929 року молодий літератор співпрацює також з журналами «Дзвонами» (Львів), «Самостійною думкою» (Чернівці), «Розбудовою нації» (Берлін) та «Сурмою» (без сталого місця перебування редакції).

Йому так і не вдалося закінчити жодного вищого навчального закладу, але кожну науку Улас Самчук опановував самотужки. Він чудово володів німецькою, польською, чеською та російською мовами, а його ім’я ще за життя було відоме в країнах Європи та Америки.

Найвидатніший твір Уласа Самчука – трилогія «Волинь» («Куди тече річка», «Війна і революція», «Батько і син»). Саме цей твір приніс 32-річному письменнику світову славу. Улас Самчук є також автором повістей «Марія», «Кулак»; роману «Юність Василя Шеремета», трилогії «Ост» («Морозів хутір», «Темнота» і «Втеча від себе») та книг спогадів і репортажів «П’ять по дванадцятій», «На твердій землі», «На білому коні, На коні вороному», «Слідами піонерів».

З нагоди 110-річчя від дня народження Уласа Самчука у Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» відкрито тематичну виставку книг, на якій представлені зібрання творів письменника, а також книги, що розкривають його життєвий і творчий шлях. Виставка проходить у відділі абонементу.