library
Головна » Бібліотека » Новини » 225 років з дня народження Петра Петровича Гулака-Артемовського

225 років з дня народження Петра Петровича Гулака-Артемовського

27.01.2015

27 січня минуло 225 років від дня народження видатного українського поета, перекладача та культурно-освітнього діяча – Петра Петровича Гулака-Артемовського (27 січня 1790 р. – 13 жовтня 1865 р.).

Петро Гулак-Артемовський народився в невеличкому містечку Городищі, що на Черкащині в сім’ї священника. Залишивши навчання у Київській духовній академії, він довгий час викладав в приватних пансіонах Бердичева, а також вчителював в будинках багатих польських поміщиків. У 1817 р. він вступає до Харківського університету, а у 1841 р. стає його ректором. Крім того, Петро Гулак-Артемовський викладав французьку мову в Харківському інституті благородних дівчат, а також керував навчальною частиною Полтавського інституту шляхетних дівчат та був одним з засновників «Українського журналу».

До творчих надбань поета можна віднести байки, балади, казки, притчі та вірші. Окрім того, Гулак-Артемовський був відмінним перекладачем. На його рахунку переклади Жана Жака Руссо, Адама Міцкевича, Горація, Гете та інших. У своїх творах автор розглядав релігійні, громадянські та любовні теми, а також дуже часто звертався до морально-етичних проявів людського буття.