library
Головна » Бібліотека » Новини » Україна відзначила 80-річчя Василя Симоненка

Україна відзначила 80-річчя Василя Симоненка

09.01.2015

8 січня Україна відзначила 80-річчя з дня народження видатного українського поета, журналіста та шістдесятника Василя Андрійовича Симоненка.

Василь Симоненко прожив коротке, але яскраве життя, сповнене творчих звершень та боротьби за свободу і незалежність України. Провідною темою його творчості була любов до батьківщини та відповідальність за долю рідної землі. Поезія Симоненка, яка була сатирою на радянський лад, стала поштовхом для початку українського руху опору 60-х років минулого століття. Саме тому за життя Симоненка вийшли лише збірка поезій «Тиша і грім» (1962) та казка «Цар Плаксій і Лоскотон» (1963).

Після смерті Василя Симоненка його друзі з неймовірними труднощами «пробивали» у світ кожну книжку поета. Колективними зусиллями вдалося опублікувати Симоненкові «Земне тяжіння» (1964), збірку новел «Вино з троянд» (1965), «Поезії» (1966), «Лебеді материнства» (1981), а також том вибраних поезій (1985). У 1995 р. Василю Симоненку було посмертно присуджено премію ім. Т. Шевченка.

У фондах Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» представлені видання збірок поезій Василя Симоненка та книги присвячені його творчості.