library
Головна » Бібліотека » Новини » Виставка книг до Дня української писемності та мови

Виставка книг до Дня української писемності та мови

13.11.2014

У читальній залі Наукової бібліотеки відкрито тематичну виставку книг, приурочену до Дня української писемності та мови – свята, що традиційно відзначається у день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської азбуки Кирила та Мефодія.

Символічно, що ця дата пов’язана з постаттю Нестора, адже саме його вважають основоположником давньоруської історіографії, а відтак – писемної української мови.

Упродовж століть наш народ привчали до думки про «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців їхню писемність, історію та культуру. Однак, не зважаючи на утиски і заборони українська мова вистояла та зберегла свою самобутність. Саме нею написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність і безсмертні шедеври І. Котляревського, Т. Шевченка, І. Франка, Л. Українки, М. Коцюбинського та ін. Саме вона є однією з найяскравіших ознак українського народу, яка формує національну самосвідомість, єдності, любов до Батьківщини й пошану до себе і оточуючих. Тож шануймо й оберігаймо нашу мову, адже це найбільший скарб українського народу!