library
Головна » Бібліотека » Новини » 70 років з дня визволення України від фашистських загарбників

70 років з дня визволення України від фашистських загарбників

28.10.2014

У читальній залі Наукової бібліотеки проходить тематична виставка книг, присвячена 70-річчю від дня визволення України від фашистських загарбників. На виставці представлені видання у яких відображається перебіг ключових стратегічних наступальних операцій, а також розповідається про героїзм воїнів та командуючих фронтами і арміями, які брали участь у визволені України в 1942 – 1944 роках.

Звільнення України від фашистської окупації розпочалось зі сходу – з перемоги радянських військ у Сталінградській битві, яка була однією з найважливіших подій Другої світової війни й поряд з битвою на Курській дузі стала переломним моментом у ході збройного протистояння, після якого німецькі війська втратили стратегічну ініціативу.

23 серпня 1943 року радянськими військами було звільнено місто Харків. У вересні-жовтні 1943 р. відбувалась героїчна битва за Дніпро. 6 листопада 1943 р. було звільнено столицю України місто Київ. Здобуття Києва, а також стрімкий наступ радянських військ на Правобережжя вже не залишав сумнівів, що звільнення України було справою часу.

Останнім акордом у визволені українських земель від фашистської окупації стала Східно-Карпатська наступальна операція, яка завершилась 28 жовтня 1944 року. Результатом цієї операції стало звільнення міста Ужгород та остаточне витіснення німецьких окупаційних військ за межі сучасної території України.