library
Головна » Бібліотека » Новини » Україна – козацька держава!

Україна – козацька держава!

16.10.2014

У читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» проходить тематична виставка книг під назвою «Україна – козацька держава!», приурочена до Дня Українського козацтва – свята, яке відзначається щороку 14 жовтня у день святої Покрови Пречистої Богородиці – головного християнського свята осені.

Це й не дивно, що День Українського козацтва – свято військової честі та звитяги, якою козаки славились на увесь світ, відзначається саме у цей день, адже з давніх-давен Богородицю вважали заступницею і покровителькою козацтва та усіх українських збройних формувань. Козаки, зокрема, мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці та щедро фінансували будівництво багатьох храмів. Окрім того, саме у цей день на Січі відбувались вибори нового Гетьмана та збиралась Велика рада, на якій визначалось подальше життя запорожців.

Варто також зазначити, що цього року в результаті військової агресії з боку Росії та підсилення у суспільстві тенденцій відмови від радянських символів і свят, Президент України Петро Порошенко своїм указом скасував святкування Дня захисника Вітчизни та установив нове державне свято – День захисника України, яке відзначатиметься щорічно 14 жовтня у день святої Покрови Пречистої Богородиці одночасно з Днем Українського козацтва. Це свято встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.