library
Головна » Бібліотека » Новини » Українське військо: історія та поступ

Українське військо: історія та поступ

25.09.2014

У читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» проходить виставка книг під назвою «Українське військо: історія та поступ». На виставці представлені видання, які знайомлять з історією та сьогоденням української армії, а також майбутніми викликами, що стоять перед Збройним силам України в сучасному глобальному світі.

У 1991 році – після розпаду Радянського Союзу та проголошення Акту про незалежність України, на карті Центральної Європи з’явилась нова молода держава, яка з перших днів свого існування взяла на себе турботу про власну безпеку, захист суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості своїх кордонів. Історично склалось так, що процес відновлення Української державності був тісно пов’язаний зі створенням власної армії, адже гіркий історичний досвід різних епох існування України свідчить, що у справі забезпечення національної безпеки вона повинна покладатися лише на власні збройні сили.

Формально сучасна українська армія з’явились у 1991 році, разом з проголошенням Україною своєї незалежності, але її справжній вік сягає далеко углиб історії. Бойові традиції українського війська формувалися та гартувалися у важких та кривавих війнах і збройних конфліктах починаючи з часів Київської Русі, і закінчуючи війною в Афганістані та миротворчими місіями ООН, у складі яких українські військові відстоювали мир і порядок в інших країнах світу.

Нажаль, сьогодні в Україні є своя війна. Мир та порядок потрібно відновлювати вже у нашій державі, тому що збройне протистояння, яке спалахнуло на сході України, знову загрожує нашій безпеці та незалежності. Ця війна стала справжнім випробуванням для української армії, але навіть у таких складних умовах наші військові з честю виконують поставлені перед ними бойові завдання, і міцно стоять на сторожі нашої безпеки.