library
Головна » Бібліотека » Новини » Виставка книг до 28-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Виставка книг до 28-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

28.04.2014

26 квітня, в Україні та світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Саме у цей день, 28 років тому, сталася трагічна аварія на Чорнобильській атомній електростанції, яка розташована на території України (у той час – Українська РСР).

Причиною Чорнобильської катастрофи став вибух та подальше руйнування четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС в ніч на 26 квітня 1986 року. В результаті потужного вибуху реактор станції був повністю зруйнований, а в навколишнє середовище потрапила величезна кількість радіоактивних речовин. Радіонуклідами були забруднені значні території України, Білорусі та Росії. До вибуху на Японській АЕС «Фукусіма-1», Чорнобильська катастрофа вважалася найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих та потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Спочатку керівництво СРСР намагалося приховувати масштаби трагедії. Та після повідомлень зі Швеції, де на АЕС «Форсмарк» виявили радіоактивні частинки, які були принесені з території СРСР, та оцінки справжніх масштабів зараження, із забруднених районів Київської області евакуювали близько 130 тисяч людей. За різними оцінками внаслідок Чорнобильської катастрофи постраждало майже 5 мільйонів людей, серед яких близько 600 тисяч осіб, які брали участь у ліквідації наслідків катастрофи. Аварія на Чорнобильській АЕС залишила на території України 30-кілометровий шрам зони відчуження, яка стала сумним нагадування прийдешнім поколінням про гіркі помилки минулого, які не повинні повторюватись знову.

Дізнатись більше інформації про аварію на Чорнобильській АЕС Ви зможете відвідавши книжкову експозицію, приурочену до 28-ї річниці тих трагічних подій, що проходить у читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія».