library
Головна » Бібліотека » Новини » Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

14.04.2014

Щороку, 11-го квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цей день відзначається з ініціативи Організації Об’єднаних Націй на честь визволення в’язнів найбільшого німецького концентраційного табору Бухенвальд, з якого й почалась ліквідація системи фашистських концтаборів.

Перший концентраційний табір у Німеччині був створений поблизу міста Дахау в березні 1933 року. У наступні роки на окупованих гітлерівською Німеччиною територіях було створено величезну мережу концтаборів, які були перетворені на місця організованого систематичного знищення мільйонів людей.

Крім Бухенвальда і Дахау існували й інші концтабори: Освенцім, Майданек, Заксенхаузен, Треблінка та ін. У них утримувались, переважно, вороги фашистського режиму, а також люди, яких переслідували за расовими, релігійними, соціальними та іншими ознаками. З 18 млн. людей, які пройшли через фашистські концтабори, було знищено понад 11 млн. чоловік. Систему концентраційних таборів було остаточно ліквідовано разом з розгромом гітлерівської Німеччини, а їхню діяльність засуджено вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі.

Більше інформації про жахливі злочини нацистів проти людства Ви зможете отримати відвідавши виставку книг, приурочену до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, що проходить у читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія».