library
Головна » Бібліотека » Новини » 205-річчя від дня народження Миколи Гоголя

205-річчя від дня народження Миколи Гоголя

02.04.2014

У Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» відкрито тематичну виставку книг, приурочену до 205-ї річниці від дня народження Миколи Васильовича Гоголя – російського та українського письменника, драматурга, поета, критика, публіциста, визнаного класика української та російської літератури. Виставка книг проходить у відділі абонементу.

Для більшості поціновувачів творчості Миколи Гоголя він є непохитним авторитетом письменника, який дошкульною сатирою на існуючий лад забезпечив собі почесне місце серед класиків світової літератури. Але варто зазначити, що таке сприйняття його творчої спадщини є ідеологічно нав’язаним та свідомо спрощеним. З плином часу нам почанає відкриватись справжня постать Гоголя – великого мислителя, аскета та духовного подвижника, адже практично уся його творчість, по суті, є пошуком шляхів вдосконалення людини. Якщо у своїх ранніх творах Гоголь намагався спрямувати людину до Бога шляхом викриття суспільних обставин, які провокують або породжують людські вади, то пізніше він переводить погляд на самого себе, спрямовуючи рушійну силу очищення на власну душу і серце, розуміючи, що причина багатьох спокус знаходиться саме там.

Для того щоб належно оцінити працю Миколи Гоголя потрібно знати найголовніше, внутрішнє спрямування його творчості. Тільки так можна розгледіти моральні уроки, які залишив по собі геніальний митець.