library
Головна » Бібліотека » Новини » У Науковій бібліотеці презентували нову монографію

У Науковій бібліотеці презентували нову монографію

30.01.2014

У Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» презентували монографію доктора юридичних наук, професора Ковальчука В. Б. та кандидата юридичних наук, доцента Іщука С. І. під назвою «Правові засади взаємодії громадянського суспільства та державної влади в процесі демократичної легітимації».

За словами Віталія Ковальчука, до написання цієї праці авторів спонукало бажання допомогти Українській державі інтегруватися в європейський демократичний простір, головною умовою якого є зміцнення правових основ функціонування інститутів громадянського суспільства. Він зазначив, що на сьогодні ця праця є як ніколи актуальною для нашої держави, адже вона перебуває лише на певному етапі становлення справжнього громадянського суспільства, в якому громадяни поступово стають свідомі того, що такі суспільні цінності, як свобода, справедливість, чесність, є основними у відносинах як у середині самого суспільства, так і у стосунках між суспільством та публічною владою.

У свою чергу, Сергій Іщук акцентував увагу на низькому рівні взаємодії органів влади та інститутів громадянського суспільства, про що яскраво свідчать останні події, що відбуваються в Україні. Зокрема, він наголосив на тому, що громадянське суспільство повинно бути рівноправним партнером держави і, в разі виникнення конфліктних ситуацій, держава повинна підкорятись суспільству, відповідним чином реагуючи на його потреби, адже згідно Конституції влада в державі належить народу.

Авторами проаналізовано теоретичні засади такої взаємодії, визначається правова природа громадянського суспільства та державної влади в контексті процесу демократичної легітимації, досліджується питання громадянської правосвідомості як ключового фактору утвердження державного правління. Окремим актуальним питанням монографії є конституційно-правовий статус інститутів громадянського суспільства, який зазнав значних змін у зв’язку з нещодавньою зміною законодавства у цій сфері.

Останній розділ монографії присвячений аналізу громадянського протесту як одного із правових способів запобігання делегітимації державної влади. У цій частині дослідження автори приділили увагу міжнародним стандартам реалізації права на мирні зібрання та вітчизняній практиці реалізації права на громадянський протест.

Презентоване видання адресоване науковцям, законодавцям, державним службовцям, викладачам, аспірантам та студентам, юристам-практикам та всім, хто цікавиться проблемами державознавства.

У Науковій бібліотеці презентували нову монографію

У Науковій бібліотеці презентували нову монографію