library
Головна » Бібліотека » Новини » Виставка книг до 80-річчя Голодомору 1932 – 1933 рр.

Виставка книг до 80-річчя Голодомору 1932 – 1933 рр.

23.11.2013

У читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» розпочала роботу тематична виставка книг, приурочена до Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. У цей день в Україні вшановують пам’ять невинних жертв штучних голодоморів 1932 – 1933 рр.

Голод в Україні був спричинений політикою Сталіна, який задля повної централізації влади в Радянському Союзі прагнув знищити другу радянську республіку – Україну як таку, що мала глибокі історичні корені та претендувала на автономність і самостійний розвиток. Щоб утвердити свою владу в Україні Сталін організував страхітливі репресії, а згодом і штучний голод. Йому було замало знищити будь-яке прагнення українців створити власну державу, а також будь-які прояви цих прагнень: мову, культуру, історію та інтелігенцію. Цинізм Сталіна полягав у тому, щоб знищити стародавню націю хліборобів найстрашнішою формою смерті – голодом. За різними оцінками у ті трагічні роки Україна втратила від 10 до 25 відсотків свого населення. Жертвами голодної смерті стали мільйони ні в чому не винних людей.

Події Голодомору 1932 – 1933 рр. віддаляються у часі, але при цьому не втрачають свого скорботного і трагічного значення. Щороку ми вшановуємо пам’ять невинних жертв, і тим само застерігаємо прийдешні покоління від помилок в майбутньому.