library
Головна » Бібліотека » Новини » Презентовано монографію Юрія Миненка «Зри сія знаменія княжате славного». Геральдична поезія в українському бароко

Презентовано монографію Юрія Миненка «Зри сія знаменія княжате славного». Геральдична поезія в українському бароко

18.10.2013

У Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» відбулась презентація монографії кандидата філологічних наук, старшого викладача кафедри української мови і літератури Юрія Васильовича Миненка «Зри сія знаменія княжате славного» (Геральдична поезія в українському бароко).

Під час презентації книги до вступного слова було запрошено доктора педагогічних наук, професора, академіка Івана Миколайовича Хом’яка. Він привітав автора з виданням монографії, а також підкреслив, що дана праця заслуговує на гриф Міністерства освіти і науки України.

За словами автора видання, у літературній спадщині українського бароко важливе місце належить жанрам високого стилю. Для сучасного дослідника саме ці тексти значною мірою засвідчують повноту українського письменства, що в часи бароко задовольняло будь-які літературні смаки різних стильових регістрів. Жанр геральдичної поезії посідає у цьому ряду особливе місце, беручи за основу візуальну складову зображення герба – неодмінного атрибута шляхтича, представника найвищого суспільного стану. Факт наявності вірша на власний герб був формою визнання заслуг і чеснот шляхтича. Тож не дивно, що починаючи з 1581 року, гербовий вірш став одним з провідних жанрів української поезії.

“Дослідження геральдичної поезії неможливе без чіткого визначення цього жанру, – підкреслив автор. – Геральдична поезія – це вірші на герби переважно шляхетських та магнатських родів, в яких поєднуються графічне зображення герба і поетичний текст, в якому розтлумачуються окремі клейноди, вихваляється шляхтич чи його рід”, – зазначив Юрій Миненко.

У монографії досліджується жанр геральдичної поезії, яка була популярна в українській бароковій літературі. З’ясовуються джерела постання та розвиток віршів на герби, поєднання емблематичного та панегіричного елементів у цих творах, визначається жанрова природа геральдичної поезії. Особливу увагу приділено символіці поезій, класифікуються найпопулярніші символи віршів на герби, пояснюється їхнє значення у бароковому тексті.

Презентоване видання адресоване вченим, викладачам та студентам вищих навчальних закладів, а також усім шанувальникам і знавцям української барокової поетичної спадщини.

Презентовано монографію Юрія Миненка «Зри сія знаменія княжате славного» Геральдична поезія в українському бароко

Презентовано монографію Юрія Миненка «Зри сія знаменія княжате славного» Геральдична поезія в українському бароко