library
Головна » Бібліотека » Новини » Виставка книг до Дня українського кіно

Виставка книг до Дня українського кіно

16.09.2013

Запрошуємо усіх відвідати виставку книг, приурочену до Дня українського кіно, що проходить у читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія».

День українського кіно – це професійне свято працівників кінематографії, яке відзначається щороку у другу суботу вересня.

Український кінематограф має надзвичайно багату і складну історію, адже ще за 2 роки до показу фільму братів Люм’єр, яких вважають піонерами світового кіно, механік Одеського університету Йосип Тимченко вже демонстрував відзняті на плівку кадри. Саме він був винахідником першого кіноапарату, і це у 1893 році! А вже у вересні 1896 року в Харкові фотограф Альфред Федецький влаштував першу українську хронікальну кінозйомку, відзнявши кілька сюжетів, а в грудні у Харківському оперному театрі влаштував перший український публічний кінопоказ. З того часу минуло вже понад сто років. Змінилось не одне покоління українських кінематографістів, які попри тотальне одержавлення кіно та підпорядкування його пропагандистським цілям, зуміли залишити незабутній слід не тільки у вітчизняному, але й у світовому кінематографі. У нашій пам’яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка, Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова і Леоніда Осики, Івана Миколайчука та багатьох інших їх талановитих послідовників.