library
Головна » Бібліотека » Новини » Україна незалежна

Україна незалежна

28.08.2013

24 серпня 1991 р. абсолютною бльшістю депутатів Верховної Ради УРСР було прийнято Акт проголошення незалежності України. Тим само було покладено край юридичному існуванню Української Радянської Соціалістичної Республіки. На геополітичній карті світу з’явилась нова самостійна держава – Україна.

Проголошення незалежності України є визначною подією в житті нашого народу. Вперше у вітчизняній історії право на свою державність було здобуто без війн і кровопролиття. Сьогодні це вже віха в історії, знаменна дата нашої держави, вимріяної і вистражданої протягом віків усіма поколіннями українського народу, починаючи від Віщого Олега, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, до славетних гетьманів і кошових отаманів Війська Запорозького – П. Конашевича-Сагайдачного, Б. Хмельницького, І. Сірка та борців за національну ідею – М. Драгоманова, І.Франка, М. Грушевського, Левка Лук’яненка, В.Чорновола та ін. Впродовж двадцяти двох років незалежності Україна утвердилася як суверенна і соборна держава, яка зміцнила свої міжнародні позиції, і підтвердила омріяне у віках право на самовизначення реальними здобутками державотворення.

Одним із найважливіших елементів процесу становлення державності будь-якої країни є визначення національної символіки як невід’ємної ознаки незалежності. Без неї неможливо стати рівноправним членом світового співтовариства. Український народ за тисячі років виробив свої символи, які вирізняли його серед інших народів. Таким символом, який має кожен народ, є прапор.

Державний прапор України – це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Ці кольори були символічними для Київської Русі ще до прийняття християнства. Вони також використовувались на гербах руських земель, князів, шляхти, міст середньовіччя і раннього нового часу. За часів козаччини синьо-жовте поєднання кольорів поступово починає домінувати на українських хоругвах, прапорах і клейнодах. Із занепадом Гетьманщини традиція козацької символіки перервалася, і тривалий час в Україні, яка була розділена між Росією та Австрією, питання про національні символи не піднімалося. Першу спробу створити синьо-жовтий прапор з двох горизонтальних смуг здійснила Головна Руська Рада (орган, який представляв національний рух українського населення Галичини), яка почала боротьбу за відродження української нації. У червні 1848 року на міській ратуші Львова вперше був піднятий синьо-жовтий прапор. В 1917–1921 роках, під час української революції, цей стяг був державним прапором Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Впродовж ХХ столітті синьо-жовтий прапор слугував символом українського національного опору проти радянської окупації. У 1991 році, після розвалу СРСР, цей прапор де-факто використовувався як державний прапор незалежної України. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим стягом статус офіційного прапора країни.

Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру – синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку – жовтий колір.

З нагоди Дня Державного Прапора України та 22-ї річниці Незалежності України, запрошуємо усіх відвідати книжкову експозицію, що проходить в читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету “Острозька академія”.