library
Головна » Бібліотека » Новини » У читальній залі Наукової бібліотеки Острозької академії відкрито книжкову виставку до дня слов'янської писемності і культури.

У читальній залі Наукової бібліотеки Острозької академії відкрито книжкову виставку до дня слов'янської писемності і культури.

25.05.2012

День слов'янської писемності і культури відзначається щорічно 24 травня в день ушанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія та встановлений відповідно до Указу Президента України від 17.09.2004 р. «враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів у здобутку національної культури…».

Сьогодні імена святих Кирила та Мефодія шановані у всьому християнському світі. Близько 1135 р. тому Кирило і Мефодій принесли на землі слов'ян світло писемності та знань. Більшу частину свого життя вони присвятили справі створення та розвитку слов'янської писемності, слушно вважаючи, що письмо є найважливішою складовою частиною культури будь-якого народу. Кирило уклав першу упорядковану абетку на базі грецької, щоб передати слов'янську звукову систему, чим поклав початок розвитку слов'янської писемності. Паралельно було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови чимало книг, що започаткувало старослов'янську літературну мову і книжкову справу.

У читальній залі Наукової бібліотеки організовано книжкову виставку, де представлено історичні розвідки, монографії, наукові праці з питань становлення і розвитку слов'янської писемності та культури. На експозиції представлено літературу із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань цієї тематики пропонуємо скористатися традиційними та електронним каталогами НБ.