library
Головна » Бібліотека » Новини » У читальній залі Наукової бібліотеки Острозької академії розпочала роботу книжкова виставка “Народ, осяяний пам'яттю, — нездоланний”

У читальній залі Наукової бібліотеки Острозької академії розпочала роботу книжкова виставка “Народ, осяяний пам'яттю, — нездоланний”

09.04.2012

Одним із найбільших злочинів нацистів у роки Другої світової війни став геноцид проти поневолення народів, масові екзекуції, вивезення в рабство до Німеччини, знищення у концтаборах. На території окупованої Європи було створено кілька десятків концентраційних таборів, серед яких горезвісні Освенцім, Дахау, Заксенгаузен, Майданек, Біркенау, Треблінка. За час їх існування там утримувалося 18 млн. осіб, з них 11 млн. було знищено. 11 квітня 1945 р. в'язні найбільшого концтабору Бухенвальд, дізнавшись про стрімке наближення військ союзників, підняли озброєне повстання. Цього дня було звільнено кількадесят тисяч полонених із 18 країн світу, захоплено документи та архівні матеріали, що підтверджували функціонування табору як машини смерті. Завдяки цьому свідчення про злочини нацистів дійшли до Нюрнбергського трибуналу. День 11 квітня був затверджений ООН як Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.

На виставці представлено монографії, історичні дослідження з фондів НБ НаУОА. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися традиційними каталогами та електронними ресурсами бібліотеки.