library
Головна » Бібліотека » Новини » Книжкова експозиція до 530-річчя від дня народження Рафаеля Санті

Книжкова експозиція до 530-річчя від дня народження Рафаеля Санті

27.03.2013

26 березня, виповнилось 530 років від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520) – видатного італійського живописця, графіка, скульптора і архітектора епохи Відродження.

За 37 років життя Рафаель встиг створити надзвичайно багато, залишивши слід в найрізноманітніших жанрах живопису. Він написав цілу галерею портретів своїх сучасників, кожен з яких неповторний за психологічною глибиною і образною характеристикою. Майже дев’ять років він присвятив розпису станців (парадних залів) папського палацу у Ватикані. У розписах цих кімнат Рафаель продемонстрував талант видатного майстра композиції. За ескізами Рафаеля працювали архітектори і скульптори, та й сам він деякий час працював як архітектор. Зокрема, саме він керував завершенням будівництва всесвітньо відомого собору святого Петра в Римі після смерті його автора Браманте. Та вершиною його творчості стала «Сікстинська Мадонна» – картина, яка перевершила все, що було створене Рафаелем раніше.

Мистецтво Рафаеля справило величезний вплив на італійський та європейський живопис, зберігаючи протягом п’яти століть значення беззаперечного авторитету та зразка художньої досконалості.

З нагоди 530-річчя від дня народження Рафаеля Санті у читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету “Острозька академія” відкрито книжкову експозицію, присвячену творчій спадщині митця.