library
Головна » Бібліотека » Новини » Книжкова експозиція до 190-річчя від дня народження Костянтина Ушинського

Книжкова експозиція до 190-річчя від дня народження Костянтина Ушинського

28.02.2013

2 березня, 2013 року виповнюється 190 років від дня народження Костянтина Дмитровича Ушинського (1823-1870) – видатного українського педагога, основоположника дошкільного виховання і народної школи, автора праць з теорії та історії педагогіки, підручників для початкового навчання. Попри те, що у всіх підручних з історії педагогіки його називають “великим російським педагогом”, сам Костянтин Ушинський завжди рішуче стверджував, що він є українцем.

Костянтин Ушинський народився в м. Тулі, дитячі й ранні юнацькі роки провів у батьківському маєтку біля м. Новгорода-Сіверського Чернігівської губернії. Його вихованням займалась мати, яка походила з родини відомого українського письменника Василя Капніста. Саме вона прищепила сину любов до України, з якою він завжди був кровно і духовно пов’язаний.

У своїх творах Костянтин Ушинський високо підніс роль педагогіки, вказав джерела і шляхи її розвитку. Він обстоював принципи народності у вихованні, зокрема, ознайомлення учнів із народною творчістю, домагався того, щоб навчання велось рідною мовою. Читанка Ушинського “Рідне Слово” (1864) була широко розповсюджена в українських школах.

З нагоди 190-річчя від дня народження Костянтина Ушинського, запрошуємо усіх відвідати тематичну експозицію книг, що відкрилась у читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету “Острозька академія”.