library
Головна » Бібліотека » Новини » Відбулась презентація книги Миколи Бендюка “Історія та легенди давнього Острога”

Відбулась презентація книги Миколи Бендюка “Історія та легенди давнього Острога”

25.01.2013

У Науковій бібліотеці Національного університету “Острозька академія” відбулась презентація книги відомого краєзнавця, художника-реставратора, мистецтвознавця, історика та колекціонера, нашого земляка – Миколи Миколайовича Бендюка “Історія та легенди давнього Острога”.

За словами автора, матеріалом для книги послужили рукописні легенди, зібрані польсько-українським письменником Пантелеймоном Юр’євим у 30-х роках ХХ століття, та легенди, що увійшли до книги Петра Зотовича Андрухова “Волинь в легендах і переказах” (1995), а також легенди Острозького району, записані Миколою Бендюком. Автором ілюстрацій до легенд та шрифтів заголовків став київський художник Юрій Нікітін. Загалом, робота над виданням тривала упродовж десятиріччя. Книга вийшла друком у 2012 році у видавництві Національного університету “Острозька академія”.

“Книга “Історія та легенди давнього Острога” – це не та писана історія, до якої ми звикли, це є певний набір артефактів, які можна поділити на дві групи – опис реально існуючих архітектурних споруд, які збереглися в Острозі, а також різні легенди, що, так чи інакше, пов’язані з Острогом, - зауважує автор. – Перша частина книги проведе мандрівника по усіх пам’ятках архітектури та музеях, що є в місті. Друга ж розкриє легенди, що пов’язані як з історією міста, так і з діяльністю князів Острозьких”, - підкреслює Микола Бендюк.

До більшості легенд автор написав коментарі, в яких аналізується історичне підгрунтя, що послужило для творення тієї чи іншої оповіді.

Презентоване видання буде цікавим, в першу чергу, для місцевих жителів, які цінують історією свого краю, а також послужить корисним довідником для туристів, які відвідали або хочуть побувати у княжому Острозі. Книга буде корисною і студентам-історикам, а також науковцям, які вивчають та досліджують питання Острогіани.

Відбулась презентація книги Миколи Бендюка “Історія та легенди давнього Острога”

Відбулась презентація книги Миколи Бендюка “Історія та легенди давнього Острога”