library
Головна » Фонди та колекції » Видавництво ОА » Антонюк Я. Життєпис Степана Янішевського – «Далекого» : правда драматичних змагань : монографія / Ярослав Антонюк, Володимир Трофимович. — Острог, 2020. — 404 с.

Антонюк Я. Життєпис Степана Янішевського – «Далекого» : правда драматичних змагань : монографія / Ярослав Антонюк, Володимир Трофимович. — Острог, 2020. — 404 с.

23.11.2020

Антонюк Я. Життєпис Степана Янішевського – «Далекого» : правда драматичних змагань : монографія / Ярослав Антонюк, Володимир Трофимович. — Острог, 2020. — 404 с.

Ця монографія є першим комплексним дослідженням драматичного життєпису діяча українського націоналістичного підпілля та повстанського руху Степана Янішевського, більш відомого як керівника опозиційного до Проводу ОУН на ПЗУЗ Крайового проводу «Одеса», що охоплював значну частину Волині та Західного Полісся. Написана на основі широкого кола невідомих читацькому загалу документів і матеріалів,виявлених,насамперед, у Галузевому державному архіві Служби безпеки України,а також інших центральних і обласних держархівах, вона, разом із тим, віддзеркалює героїчні і водночас драматичні,суперечливі та дражливі сторінки переважно післявоєнної історії українського національно-визвольного руху, в тому числі конфлікти серед керівництва ОУН та УПА на ПЗУЗ, «чистки», здійснювані Службою безпеки ОУН серед місцевого населення й учасників повстансько-підпільного руху, розкол останнього у 1946р., а також методи радянських спецслужб у протиборстві із ним у ході «війни після війни».

Книга повертає із забуття та висвітлює унікальні задокументовані біографічні епізоди і вчинки численних учасників і симпатиків українського самостійницького руху, а також тих, хто боровся з ним, або пішов на співпрацю з його ворогами. Видання доповнене світлинами з ГДА СБУ, переважна частина яких публікується вперше.

Для науковців, викладачів, студентів, молоді, усіх, хто цікавиться історією українського визвольного руху, життєписами борців за волю України.